Proziaki to placki mączne z dodatkiem sody oczyszczonej. W Podkarpackiem mają udokumentowaną tradycję wyrobu od ponad 150 lat.
Ten najbardziej charakterystyczny wypiek w naszym regionie, uczestnik praktycznie wszystkich imprez folklorystycznych, na każdym stole przygotowanym przez panie z kół gospodyń wiejskich. Tak powszechny, ale niedoceniany. Hołubiony za smak, zapach (bardzo specyficzny) i tradycję. Ale bez swojej imprezy, zawsze towarzyszący.
Teraz się to wreszcie zmienia. W niedzielę, 5 sierpnia br., w Kresowej Osadzie w Baszni Dolnej k. Lubaczowa w ramach Festiwalu Dziedzictwa Kresów odbędzie się I Święto Podkarpackiego Proziaka. Będzie tam prawdziwa – chociaż na kółkach – 2,5 tonowa kuchnia z kafli i metalowym blatem, na której Marek Kiełtyka jeden z najciekawszych piekarzy młodego pokolenia wraz ze swoją ekipą, będzie piekł proziaki. Każdy będzie mógł ich spróbować w różnych wersjach z masłem czosnkowym, dżemem dereniowym, konfiturą itd.
Zapraszamy – jeżeli jeszcze nie jadłeś w życiu proziaka i mieszkasz w Podkarpackiem – obecność obowiązkowa.