Wójt Gminy Lubaczów Wiesław Kapel w ramach warsztatów kulinarnych „Strudle, bajgle, piszingery”, które w tym roku niestety odbyły się bez udziału dzieci, zaprasza do wykonania samodzielnie w domach….. lwowskiego torcika kakaowego wg. przepisu z 1938 roku.
Czekamy na Wasze relacje z rodzinnego pieczenia. Każdy kto prześle do nas 3 zdjęcia (dwa zrobione w trakcie wykonania i jedno z efektem końcowym) otrzyma upominek.
Na „kulinarne dzieła” czekamy do 10 sierpnia br. do godz. 15.00, prosimy o przesłanie zdjęć na adres: sekretariat@lubaczow.com.pl
Podajemy poniżej składniki oraz recepturę wykonania wraz z relacją na poszczególnych etapach przygotowania ciasta.
Składniki:
15 dkg mąki
15 dkg cukru
2 jajka
4 dkg masła
3 dkg kakao
½ szklanki ciepłego mleka
1 łyżeczka proszku dopieczenia
Wykonanie:
Do makutry wbijamy całe jajka.
Dodajemy masło, cukier i mąkę. Ucieramy do momentu, aż masa będzie gładka i zmieni kolor na jaśniejszy.
Dodajemy porcjami ciepłe mleko dalej ucierając.
Dodajemy porcjami kakao.
Na koniec wsypujemy proszek do pieczenia.
Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 18 cm.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Upieczone ciasto powinno odstawać delikatnie od brzegów formy.
Ciasto wykładamy z tortownicy i odstawiamy do wystygnięcia.
Następnie przekrawamy ciasto na pół i smarujemy marmeladą (najlepiej domową).
Wierzch można polać glazurą czekoladową.
Miłej zabawy. Słodkich wypieków. Czekamy na Wasze zdjęcia.