Rozpoczynamy nabór zgłoszeń do konkursu kulinarnego „Kresowe Jadło” organizowanego w ramach Festiwalu Dziedzictwa Kresów, który każdego roku cieszy się ogromnym zainteresowaniem, a jego zwycięzcy renomą i uznaniem.
Sięgając do tradycji kulinarnych Kresów Wschodnich, chcemy przywrócić i nadać należne miejsce kuchni kresowej; kuchni czerpiącej z bogactw natury oraz z wiedzy i dziedzictwa różnych społeczności, które przenikały się nawzajem, ale nie stapiały, tworząc tradycyjną kuchnię kresową, dziś często zapomnianą.
Zachęcamy zatem Koła Gospodyń Wiejskich z terenu województwa podkarpackiego do odnalezienia i przypomnienia przepisów potraw tradycyjnych i wzięcia udziału w konkursie kulinarnym „Kresowe Jadło”, który odbędzie w 1 sierpnia 2021 roku w Baszni Dolnej.
Liczymy, że konkurs kulinarny pozwoli nam oraz Państwu na kultywowanie naszego dziedzictwa kulinarnego. Tematem przewodnim tegorocznej edycji konkursu jest kuchnia wielu narodów, które koegzystowały ze sobą na ziemiach wschodnich dawnej Rzeczypospolitej.
Termin zgłaszania podmiotów upływa 23 lipca 2021 roku (liczy się data wpływu do organizatora).
Do pobrania:
Regulamin konkursu
Karta zgłoszenia z niezbędnymi oświadczeniami (word) – (pdf)
Zasady organizacyjne i wytyczne prezentacji i/lub sprzedaży produktów żywnościowych podczas Finału Festiwalu Dziedzictwa Kresów 1 sierpnia 2021 r.