Przedstawiciele Kół Gospodyń Wiejskich, stowarzyszeń i szkół gastronomicznych licznie uczestniczyli w seminarium pt.: „Kulinarne tradycje kresowe”, które odbyło się 8 lipca w Kresowej Osadzie. Prezentowane informacje z pewnością pomogą im przygotować się do konkursu kulinarnego Kresowe Jadło, który każdego roku organizowany jest w ramach Festiwalu Dziedzictwa Kresów.
Uczestników spotkania powitali Pani Marta Tabaczek- Dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury oraz Pan Janusz Czarski- Dyrektor Centrum Kulturalnego w Przemyślu.
O tradycjach kulinarnych Rzeczpospolitej wielu narodów, sposobach odczytywania i wyszukiwania dawnych przepisów oraz umiejętnego przełożenia ich na współczesne dania, opowiadali dr hab. Jarosław Dumanowski- profesor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, badacz specjalizujący się w kulturowej historii kuchni i jedzenia oraz Krzysztof Zieliński- regionalista, animator Szlaku Podkarpackie Smaki.
Na seminarium głos zabrały także przedstawicielki Państwowego Powiatowego Inspektoratu Sanitarnego, które przedstawiły obowiązujące wytyczne związane z prezentowaniem i przygotowywaniem żywności.
Dawna kuchnia wraca do łask, coraz częściej sięgamy do przepisów naszych babć, dlatego jej zachowywanie jest tak ważne. Te i podobne działania gminy Lubaczów służą ochronie naszego dziedzictwa i jego popularyzacji.
Dziękując za udział w tym wydarzeniu przypominamy jednocześnie, że do 23 lipca 2021 r. trwa nabór zgłoszeń do konkursu kulinarnego „Kresowe Jadło”.-> https://www.gminalubaczow.pl/2021/07/05/kresowejadlo2021/