Zupę ogórkową z karpiem, tatara z pstrąga, suma smażonego z grzybowym kaszotto oraz sałatkę z pstrąga wędzonego przygotowali uczestnicy warsztatów kulinarnych, jakie odbyły się w Kresowej Osadzie w miniony poniedziałek.
Do Gminnego Ośrodka Kultury w Lubaczowie wpłynęło kilkadziesiąt zgłoszeń do udziału w warsztatach zorganizowanych w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa – Smaki Dziedzictwa. Wśród 30 pierwszych osób, jakie zakwalifikowały się byli między innymi uczniowie ze szkół o profilach gastronomicznych, producenci żywności, przedstawiciele sektora rybackiego, restauratorzy oraz członkinie Kół Gospodyń Wiejskich.
Znany restaurator, znawca regionalnej kuchni, mistrz z wieloletnim doświadczeniem, Prezes Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, kucharz i trener kulinarny Pan Jarosław Uściński wprowadził wszystkich uczestników warsztatów w niezwykły świat potraw z ryb, które są wyjątkowo zdrowe i smaczne. Niecodzienne wydaje się ich połączenie z ogórkami kiszonymi ale smak z pewnością zachwycił wszystkich obecnych w Kresowej Osadzie. Odkrywanie nowych smaków z pomocą składników, które znamy i wykorzystujemy na co dzień sprawia, że nasza, może czasem monotonna, kuchnia zmienia się i wzbudza zachwyt gości.
Dla wszystkich uczestników, dzięki uprzejmości hodowców ryb z terenu ziemi lubaczowskiej – zrzeszonych w Rybackiej Lokalnej Grupie Działania „ROZTOCZE”, została przygotowana degustacja ryb i potraw rybnych.
Na zakończenie wspólnie spędzonego czasu, zostały rozlosowane nagrody i upominki ufundowane przez organizatorów tego wydarzenia Rybacką Lokalną Grupę Działania ”ROZTOCZE”, Kresową Osadę i Gminę Lubaczów.
Bardzo dziękujemy uczestnikom, za zaangażowanie, Panu Jarosławowi Uścińskiemu, za pasję i miłość do gotowania, za ogromną wiedzę, którą podzielił się z innymi, a także przedstawicielom sektora rybackiego za rybne smakołyki i wsparcie projektu. Dziękujemy również organizatorom, dzięki którym warsztaty odbyły się na wysokim poziomie i miłej atmosferze.
W związku z ogromnym zainteresowaniem, planujemy zorganizowanie cyklu warsztatów kulinarnych, które odbędą się w grudniu, następnie podczas karnawału oraz na wiosnę, dlatego zachęcamy do uważnego śledzenia naszej strony internetowej i profilu na Facebooku.