Tłusty czwartek – swoją nazwę wywodzi od tłustych biesiad, obchodzonych hucznie i wesoło na zakończenie karnawału. Rozpoczyna także ostatni tydzień przed Wielkim Postem, potocznie zwany w polskiej kulturze i tradycji jako zapusty. W tym dniu można, a nawet należy zajadać się do syta pączkami, faworkami, chrustem, oponkami, a także bardzo smacznymi smażonymi różami karnawałowymi.
Dla przesądnych: jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka- nie będzie mu się wiodło w przyszłości.
Aby tradycji stało się zadość, podczas tegorocznych zajęć organizowanych przez Gminny Ośrodek Kultury i Gminna Bibliotekę Publiczną w Lubaczowie w czasie ferii zimowych, we wszystkich domach kultury i świetlicach wiejskich, zostały zorganizowane warsztaty kulinarne dla dzieci i młodzieży pn. „POZNAJEMY SMAKI I TRADYCJE TŁUSTEGO CZWARTKU”. W organizację tego przedsięwzięcia bardzo ochoczo zaangażowały się Panie z Kół Gospodyń Wiejskich z terenu Gminy Lubaczów. To właśnie Panie – nasze mamy i babcie, są skarbnicą wiedzy i umiejętności kulinarnych, a w tym szczególnym dniu przyjęły rolę instruktorek- cukierników, które szkoliły młodych miłośników słodkości.
Warsztaty były okazją do kultywowania tradycji i przekazywania wiedzy i wspaniałych kulinarnych przepisów kolejnym pokoleniom, a także szansą na integrację międzypokoleniowa i dobrą smaczną zabawę.
Serdecznie dziękujemy Kołom Gospodyń Wiejskich z Gminy Lubaczów za przeprowadzenie warsztatów kulinarnych dla dzieci i młodzieży, a młodym kucharzom dziękujemy za czynny udział i zachęcamy do udziału w innych akcjach organizowanych przez GOK Lubaczów.