Festiwal nie tylko dobrze brzmi, ale także wspaniale smakuje domową, tradycyjną kuchnią, przekazywaną z pokolenia na pokolenie.
Tegoroczną gwiazdą gotującą podczas Finału Festiwalu w Baszni Dolnej 7 sierpnia będzie Karol Okrasa – kucharz znany każdemu, odkrywca smaków kuchni rodzinnych i wielopokoleniowych oraz polskich kuchni lokalnych.
Tego dnia Koła Gospodyń Wiejskich i producenci żywności zaprezentują swoje najlepsze dania i produkty. Wtedy będzie odbywał się także konkurs kulinarny Kresowe Jadło, dedykowany właśnie KGW. To jednak nie koniec spotkań ze smakiem na tegorocznej edycji.
Kilka lat temu zostały zapoczątkowane również warsztaty dla dzieci pn. „Strudle, bajgle, piszingery…”. Na ten moment ciasto, jakie wykonają pozostaje tajemnicą, ale na pewno będzie pyszne. Uczestnicy tych warsztatów zawsze otrzymują także atrakcyjne nagrody za udział.
W ubiegłym roku odbyły się również pierwsze warsztaty „Bezkresy smaków”, w tym roku zabierzemy Was w podróż po aromatycznej kuchni marokańskiej.
Wkrótce na naszej stronie ukażą regulaminy i karty zgłoszeń na warsztaty, dlatego śledźcie ją uważnie. Kto pierwszy ten lepszy.
Wkrótce na naszej stronie https://festiwalkresow.pl ukażą regulaminy i karty zgłoszeń na warsztaty, dlatego śledźcie ją uważnie. Kto pierwszy ten lepszy.