Rozpoczynamy nabór zgłoszeń do konkursu kulinarnego „Kresowe Jadło” organizowanego w ramach Festiwalu Dziedzictwa Kresów, który każdego roku cieszy się ogromnym zainteresowaniem, a jego zwycięzcy renomą i uznaniem.
Sięgając do tradycji kulinarnych Kresów, chcemy przywrócić i nadać należne miejsce kuchni kresowej; kuchni czerpiącej z bogactw natury oraz z wiedzy i dziedzictwa różnych społeczności, które przenikały się nawzajem, ale nie stapiały, tworząc tradycyjną kuchnię kresową, dziś często zapomnianą.
Zachęcamy zatem Koła Gospodyń Wiejskich z terenu województwa podkarpackiego oraz lubelskiego do odnalezienia i przypomnienia przepisów potraw tradycyjnych i wzięcia udziału w konkursie kulinarnym „Kresowe Jadło”, który odbędzie w dniu 7 sierpnia 2022 roku w Baszni Dolnej.
Liczymy, że konkurs kulinarny pozwoli nam oraz Państwu na kultywowanie naszego dziedzictwa kulinarnego. Tematem przewodnim tegorocznej edycji konkursu jest kresowa kuchnia historyczna narodów, które koegzystowały ze sobą na ziemiach wschodnich dawnej Rzeczypospolitej.
Termin zgłaszania podmiotów upływa 1 sierpnia 2022 roku (liczy się data wpływu do organizatora).
Jednocześnie informujemy, że w dniu 14.07.2022 r. o godz. 17:00 w Kresowej Osadzie w Baszni Dolnej odbędzie się seminarium pt.: „Kulinarne tradycje kresowe” skierowane w szczególności do przedstawicieli Kół Gospodyń Wiejskich, które zamierzają wziąć udział w tegorocznej edycji konkursu kulinarnego Kresowe Jadło.
Do pobrania:
Regulamin konkursu
Karta zgłoszenia z niezbędnymi oświadczeniami (pdf) (word)
Informacje dodatkowe