Finałowa niedziela Festiwalu Dziedzictwa Kresów obfitowała w smaki doskonałej rodzimej kuchni, którą reprezentowały Koła Gospodyń Wiejskich. Panie uczestniczyły w znanym konkursie- Kresowe Jadło na najlepszą potrawę nawiązującą do kuchni historycznej.
Jury, któremu przewodniczył mistrz kuchni- Karol Okrasa oceniło aż 37 potraw przygotowanych przez Koła z województw podkarpackiego i lubelskiego.
Bezkonkurencyjna okazała się „Zupa jabłkowa hrubieszowska”, którą przygotowało KGW Europejki ze Stefankowic.
Drugie miejsce zajęło KGW Antoniki za „Wileński placek ziemniaczany z kiszoną kapustą”, a trzecie KGW Futory za „Pierogi z kapustą i serem”.
Przyznano również aż 8 wyróżnień: KGW Krowica Sama za kwasówkę, KGW Oleszyce za pielnieni, KGW Giedlarowa za pierogi z pokrzywą, KGW Hurcze za chłopską smalcówkę, KGW Szczutków za zupę z drapaków z kluseczkami, KGW Zamch za kurdybały, KGW „Wolanki” z Woli Obszańskiej za zupę czenachy i KWG „Aktywni Razem” z Wietlina za gołąbki ziemniaczane z sosem kurkowym.
Jury doceniło imponujący poziom konkursu. „Prezentowane potrawy cechowała wysoka jakość i staranność wykonania. (…) Sposób prezentacji był bardzo estetyczny, uwzględniający zarazem ich tradycyjny charakter i współczesne konteksty”- czytamy w podsumowaniu prac komisji.
Dziękujemy Kołom Gospodyń Wiejskich za udział w konkursie. Wierzymy, że w przyszłym roku Panie równie ambitnie i chętnie do niego przystąpią, zachowując w ten sposób od zapominania i popularyzując piękne tradycje kulinarne regionu.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich”
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020.