24 listopada w Kresowej Osadzie w Baszni Dolnej w ramach Festiwalu Dziedzictwa Kresów 2022, odbył się Konkurs kulinarny „Kresowe jadło” dla szkół gastronomicznych. Wydarzenie to było pokłosiem warsztatów kulinarnych, które we wrześniu br., w tym samym miejscu poprowadzili Edukatorzy z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.
W Konkursie udział wzięło 6 reprezentacji ze szkół gastronomicznych z Podkarpacia, które uprzednio wzięły udział w ww. warsztatach:
– Zespół Szkół im. Wincentego Witosa w Zarzeczu,
– Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Oleszycach,
– Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju,
– Zespół Szkół nr 3 im. Tadeusza Rylskiego w Rzeszowie,
– Zespół Szkół Technicznych w Leżajsku,
– Zespół Szkół Spożywczych i Biznesowych im. Marii Curie Skłodowskiej w Jarosławiu.
Zadaniem konkursowym było przygotowanie jednego z dań, którego przygotowania młodzi kucharze uczyli się podczas jesiennych warsztatów, a były to perliczki spalone na gąszczu z bani. Przepis został zaczerpnięty z wydawnictwa Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia wypisany roku 1757 dnia 24 lipca, wydanego przez Muzeum Pałacu Króla Jana III Sobieskiego w Wilanowie.
Ponieważ danie konkursowe było rekonstrukcją kulinarną dawnej receptury, uczestnicy konkursu na podstawie takich samych produktów bazowych mogli przygotowywać własną wersję potrawy. Niemal wszyscy skorzystali z tej możliwości, wykazując się dużą kreatywnością kulinarną.
Na przygotowanie dania każda ekipa miała 1,5 godziny. Konkursowe potrawy fachowo oceniało i degustowało dwuosobowe jury w składzie: Maciej Nowak – szef kuchni, edukator kulinarny z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie oraz Marcin Purgacz – kucharz, dyrektor ZSG w Rzeszowie, ambasador marki Podkarpackie Smaki, członek Stowarzyszenia Kucharzy Polskich. Pomimo towarzyszącego młodym kucharzom mobilizującego stresu i napięcia, podczas konkursu panowała miła i sympatyczna atmosfera, a uczestnicy wzajemnie się wspierali. Organizatorzy wydarzenia: Centrum Kulturalne w Przemyślu oraz Gmina Lubaczów wyrazili nadzieję i chęć organizacji konkursu w kolejnych latach.
Zapraszamy do zapoznania się z protokołem z obrad jury.