Uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych w Przeworsku najlepiej wykonali konkursowe danie pn. „Ptaki z jabłkami i gruszkami” w ramach konkursu kulinarnego „Kulinarne tradycje kresowe” organizowanego dla szkół o profilach gastronomicznych.
6 szkół o profilach gastronomicznych z terenu województwa podkarpackiego uczestniczyło najpierw w warsztatach, zorganizowanych 11 października, a następnie w konkursie gastronomicznym, który odbył się wczoraj w Kresowej Osadzie w Baszni Dolnej. Oba te wydarzenia były częścią Festiwalu Dziedzictwa Kresów.
Uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych im. Króla Jana III Sobieskiego w Przeworsku, Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Oleszycach, Zespołu Szkół im. Wincentego Witosa w Zarzeczu, Zespołu Szkół Technicznych im. Tadeusza Kościuszki w Leżajsku, Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju oraz Zespołu Szkół im. Tadeusza Kościuszki w Wysokiej k. Łańcuta najpierw poznawali historię, sposób przygotowania i podania dania przygotowanego z drobiu w połączeniu z słoniną oraz słodkimi jabłkami i gruszkami.
Wczoraj z kolei zmierzyli się po raz kolejny z tym daniem, tym razem przygotowując je samodzielnie, jako potrawę konkursową. Komisja oceniała nie tylko efekt końcowy, ale również sposób pracy, wierność historycznym przepisom, przygotowanie i serwowanie.
W skład komisji weszli: Norbert Sokołowski oraz Marcin Chmieliński kuchmistrzowie i edukatorzy Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, którzy już od trzech lat uczą w współczesny sposób wykorzystywać dawne przepisy w ramach „Kulinarnych tradycji kresowych”.
Pierwsze miejsce zdobyli uczniowie z Przeworska, drugie z Oleszyc, a trzecie z Iwonicza-Zdroju. Każdy z nich dostał nagrodę indywidualną oraz jedną nagrodę dla szkoły. Gratulujemy zwycięzcom.
Dzięki współpracy Gminy Lubaczów, Centrum Kulturalnego w Przemyślu oraz Województwa Podkarpackiego możemy w ten sposób zachowywać kolejne elementy dziedzictwa kulturowego dawnych Kresów, skupione na kuchni i tradycji.