Tradycyjnym wydarzeniem odbywającym się podczas Festiwalu Dziedzictwa Kresów są warsztaty kulinarne dla dzieci „Strudle, bajgle, piszingery”, które cieszą się ogromnym zainteresowaniem.
W tym roku młodzi kucharze również nie zawiedli i 2 sierpnia licznie stawili się w Kresowej Osadzie, aby wspólnie z Wójtem Gminy Lubaczów Wiesławem Kaplem przygotować ciasto zwane Cwibakiem. Każda drużyna biorąca udział w warsztatach miała przy swoich stanowiskach przepis oraz produkty, które należało wykorzystać do ciasta. Choć receptura nie była dość skomplikowana to najmłodsi musieli wykazać się m.in. umiejętnością oddzielania żółtka od białka, ucierania żółtek z cukrem, ubijania piany z białek.
Wszyscy uczestnicy spisali się na medal, a dowodem na to były upieczone cwibaki, które trafiły do drużyn kucharskich. Każdy uczestnik otrzymał również dyplom za udział w warsztatach oraz drobny upominek.